Benaming en omschrijving

Het betreft hier een staartbankschroef set.

Let op: Dit is een artikel dat is aangemaakt om het ontwerp van de website te testen. De omschrijvingen van de artikelen berusten louter uit duimzuigerij en hoeft niet waarheidsgetrouw te zijn op dit moment.

Datering, eventueel bij benadering

Deze staartbankschroef-set stamt uit omstreeks 1920.

Tijdspanne (periode van gebruik)

Dit type bankschroeven werd gebruikt in de periode van ongeveer 1850 tot omstreeks 1959.

Beroepsgroep waarbinnen dit werd gebruikt

Deze typen bankschroeven werden gebruikt in de hout- en metaalsector, hoofdzakelijk in de buitendiensten. Zij konden bijvoorbeeld gemakkelijk in de grond worden gestoken.

Waarvoor en hoe het werd dit gereedschap gebruikt

Bankschroeven werden, en worden nog steeds gebruikt om te bewerken materialen in vast te klemmen. Er kan dan naar hartenlust aan worden gevijld, geboord, gehoond, afgebraamd, gevlakt, geschuurd, geborsteld enzovoort. Het te bewerken object wordt tussen de bankschroef bekken geklemd door middel van een schroef met hefboom. Staartbankschroeven hebben een uitstekende zogenaamde staart onder de bankschroef. Dit verhoogd de verticale stabiliteit.

Levensduur, reparaties en onderhoud

De levensduur van dit soort banschroeven was afhankelijk van het gebruik, meestal meerdere generaties. Af- en toe goed schoonmaken en opnieuw vetten was essentieel voor een langdurig gebruik.

Vandaag de dag vervangen door ...

Dit gereedschap bestaat vandaag de dag nog steeds. De meesten worden nog steeds geproduceerd in Engeland.